
                    
                       

 

 

 

   
         

      
  

     
       

         
      

      
       

        
 

       
    

 
 

     
      

 

        
      

      
  

       
      

     

       
       

   

        
       

  

       
        

     
 

       
        
     

 

      
    

     
      

    

      
     

     
     

     
    

       
     

       
       

      

      
         

      
     
   

 
      

 
 
 
 
 
 

2019 CESH NOFA FAQ’s 
As of 04/10/19 

QUESTION ANSWER 
1. When can we expect to receive our 

standard agreements for the first round 
of funding? 

Standard Agreements should be mailed 
out in approximately the next 30-45 days. 

2. Our CESH resolution in the first round 
included double the amount of the 
anticipated award amount. This would 
be above the total amount for both 
rounds. Do we need to complete a new 
resolution? 

A new resolution is needed for CESH 
Round 2. 

3. Can any nonprofit submit an 
application for the CESH Round 2 
NOFA? 

No, a nonprofit must first be approved by 
their Continuum of Care as the 
Administrative Entity to apply for the 
CESH funds. 

4. The 2019 CESH Application section 1. 
(AE) County drop down selection box 
is locked and not responding. 

This has been fixed and a revised 
application was posted to our website on 
March 27, 2019. 

5. As long as a subrecipient abides by 
their cost allocation plans, are all costs 
incurred eligible? 

The cost allocation is limited to the 
administrative cap. We would need more 
information to determine eligible costs. 

Please refer to the 2019 CESH NOFA, 
section II – Eligible Activities and the ESG 
Federal Regulations, CFR Part 576. 

6. Can we submit the same 
Homelessness Plan and HUD 
Coordinated Entry Process Self – 
Assessment form as required in the 
CESH round 1 application? 

Yes, you can submit the same 
Homelessness Plan and HUD Coordinated 
Entry Process Self-Assessment form. 
However, responses should be updated 
accordingly and submitted with your 
Round 2 CESH application. 

7. We have already missed the deadline 
to provide an executed board 
resolution by May 6, 2019. Can we 
submit a draft resolution like we were 
able to for CESH Round 1? 

We have extended the application due 
date to June 28, 2019. This should allow 
ample time to submit an executed 
Governing Board Resolution with your 
application. 

Do not submit a draft resolution. 
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2019 CESH NOFA FAQ’s 
As of 04/10/19 

8. If we are using funds for rental 
assistance, are we able to lease clients 
up to the end of the five years, or 
should we plan to drawdown prior to 
five years? 

Please refer to the NOFA, section II (G). 
The deadline for expenditures under the 
contract is 90 calendar days prior to the 
expiration of the contract. 

All funds must be spent on eligible 
activities by the expenditure deadline. Any 
funds drawn down but not expended by 
the expenditure deadline must be returned 
to HCD.  

9. Who signs the “Overview –Applicant 
Information” form in the application? 

The Authorized Representative who is 
named in the application overview tab and 
is identified in the resolution. 

10. Who signs the ‘CoC Certification of AE 
Designation to Administer Funds’ in the 
application? 

The CoC Representative who is named in 
the application overview tab. 

11. If the Authorized Representative 
submitted a designation letter in CESH 
Round 1, will they need to resubmit 
another designation letter? 

If the letter of designation that was 
submitted in Round 1 does not specify a 
NOFA or round of funds for CESH, a new 
letter does not have to be 
executed. However, a copy of the 
designation letter does need to be 
submitted with the Round 2 application. 

12. Please explain the process that 
demonstrates the program is easily 
accessible to the public. Does this 
mean the public as a customer for 
services, or the public as vendors from 
a purchasing perspective? 

Refer to the NOFA, section II (E) (4). 

The applicant will need to provide a 
narrative addressing how the public can 
easily access their proposed program or 
project selection process. It would be from 
a services perspective not a 
purchasing/vendor perspective. 

Their selection process must: 
a) Be performed in collaboration with 

the CoC; 
b) Avoid conflicts of interest in 

program or project selection; 
c) Be easily accessible to the public. 
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As of 04/10/19 

13. What performance measures should 
be used for HMIS system support, 
updating or developing Coordinated 
Entry System and Homeless Plan? 

SB 850 section 50490.3 (a) (5) states that 
performance measures are not required 
for HMIS support systems, Coordinated 
Entry System and Homeless Plan. 

14. We are a city CoC, would we only fill 
out the applicant office location for the 
legislative contacts? 

All legislative information will be required 
for any legislative contacts that would 
have constituents in the CoC Service 
Area. 

15. Will a recording of the webinar 
presentation, and the slides, be made 
available? 

The 2019 CESH recorded Webinar has 
been posted on the HCD website. 
http://www.hcd.ca.gov/grants-funding/active-
funding/cesh.shtml 

16. Can we submit the designation letter 
before the submission deadline, both to 
the inbox and in hard copy? 

No, submit your designation letter with 
your resolution at the time of application. 
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