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1. Q: Does Job Order Contracting require open bid?  
A: Job Order Contracting is intended for well-defined, recurring, or repetitive 
work. Since these are one-time recovery or mitigation projects, Job Order 
Contracting may not be appropriate for this funding. Further consideration may be 
needed on a project-basis.  

2. Q: Would it be acceptable to post a solicitation on the jurisdiction’s website and send 
direct to firms you are familiar with (20 or more)?  

A: For outreach of a solicitation, subrecipients can post to a website that is 
accessible to any interested bidders, and then notify firms that the solicitation is 
available.  

3. Q: If a consultant team has already been selected and participated in the development 
of the application, are they able to participate in the project since the selection may not 
have been consistent with 2 CFR 200?  

A: If a consultant was brought on to work on a CDBG-DR or MIT funded project, but 
the procurement process was not consistent with 2 CFR 200, they can continue work 
but cannot be funded with CDBG-DR or CDBG-MIT dollars  

4. Q: How do you do a cost reasonableness for consultants?   
A: Cost reasonableness for consultants can be completed based on rates for prior 
projects, or researching average rates, and considering the expected amount of time 
to complete tasks. One way is to determine where the gaps are in program 
administration and consider what kind of full time or part time support is needed 
for a contracted service to fill those gaps. Then estimate the level of effort and hours 
that might be needed. The goal is to create a best estimate for both the cost rate 
and the hours. Be sure to also document sources and method/calculation for 
the cost estimate for reference as needed.  

5. Q: If you are purchasing equipment ($8000) and the cost to install is under $2000 - 
would it qualify as a Micro purchase? Would you also be able to purchase equipment 
($10,000) and then pay $2000 to install and still be eligible?   

A: On micro-purchases, and any procurement, subrecipients have to look at the full 
scope of work. In the case of equipment, if the purchase and the installation 
are separate services and would not be completed by the same vendor then these 
could be separate procurements. If general practice is for the same vendor to install 
after purchase, even if there is an additional charge, then it should likely be under a 
single procurement.  

  
6. Q: Do procurement requirements also apply to the planning and project design which 
will lead to construction projects?  

A: For planning and design, if a subrecipient plans to use award dollars to hire a 
consultant or engineering service then services will need to be procured according 
to 2 CFR 200.  
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7. Q: Can we do an RFQ for consultant, and ask them to submit a cost proposal each time a 
new funding comes up, such as MHP, MIT, PPS, etc.?  

A: RFQ should only be used for engineering and architectural services. RFP should be 
used for any consulting, or other professional services. If a subrecipient is using one 
RFQ solicitation for multiple projects, clearly define the projects in the scope of 
work. If the universe of projects and requirements are not included up front as 
possibly part of the scope, this could lead to concerns that a firm may have sufficient 
qualified staff to complete the scope of work for one project over the other.  

8. Q: Are you required to due multiple publications if the first round was adequate?  
A: Multiple publications of a solicitation would only be required if the first round 
was not adequate (in the number of responses or in the process). If there are not 
enough bids were received or the bids were not within cost 
reasonableness, then going back out to re-bid would be expected. HUD practices 
have indicated that three bids are a reasonable number of responses and 15-20% 
within the cost estimate is reasonable. Should three bids not be received, the 
solicitation process should be documented to show a reasonable effort was made to 
receive multiple bids, and justification for accepting a bid from the 
limited responses should be provided.   

9. Q: Can you clarify that cost can be an evaluation factor on RFP/RFQs for A&E 
consultant procurements over $250K?  

A: Cost can be used as an evaluation factor for A&E consultants. The qualifications 
and factors to be evaluated and the rating/scoring are included in 
the solicitation and used to determine the selected bid.  

10. Q: For a CDBG-DR MHP funded project, if the owner/developer of the project is also a 
General Contractor, do they still need to do a closed/sealed bid process for a GC?  

A: For DR MHP projects, today's training is applicable to subrecipients 
(jurisdictions) and the purchase of goods and services. Procurement regulations do 
not apply to private/nonprofit project owners/developers and how they select their 
project teams.  

  
11. Q: Can a contract be considered for use if the "CDBG" term was included?  

A: An existing contract can only be considered if the CDBG-DR or CDBG-MIT 
requirements were included in the scope and the contract terms. CDBG and CDBG-
DR are different programs.  

12. Q: What happens if a CDBG-DR MHP funded project developer has already selected an 
architect and they undertook a solicitation utilizing competitive proposals, but they did not 
have a selection committee making this selection (e.g. staff made the selection). Is that 
acceptable?  

A: The project developer may select the members of the project team (such 
as architect, general contractor) without meeting 2 CFR 200. Procurement 
regulations do not apply to private/nonprofit project owners/developers and how 
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they select their project teams. If the subrecipient selects the architect or general 
contractor, 2 CFR 200 regulations would apply and the procurement 
process must be compliant.  

13. Q: May the independent cost estimate for housing projects be based upon the costs for 
recently proposed/completed similar projects? To put together an independent cost 
analysis for a large-scale multifamily housing development would be very difficult and time 
consuming. However, we do have a portfolio of other similar housing projects that we can 
use as a point of comparison.  

A: Yes, the ICE can be based on similar projects of scale and scope.   
14. Q: I would like to get a procurement checklist that we can include in our files and to 
make sure we are covering all bases.  Obviously, the checklist should mirror what HCD uses 
during a monitoring.  

A: A sample HUD CDBG-DR procurement checklist can be found here.  
15. Q: Any minimum construction contract contingency percentages?  

A: There is no regulatory requirement for contingency, however, standard practice 
is 5-10% contingency for construction.  

16. Q: When we search the vendor on SAM, but the record show " no record".  Will that be 
okay?  

A: There are two sources under OMB guidelines (2 CFR part 180) that can be used to 
verify eligibility for receiving federal funds:  

 Contractors can provide a letter, on company letterhead and signed, 
stating they have not been debarred and are eligible for contracts using 
federal dollars. It is recommended that subrecipients require this letter to 
be notarized.  
 Search SAM.gov to determine if the contractor is registered and listed in 
good standing. The search can be done using the contractor name, Duns & 
Bradstreet number (DUNs) and/or the Entity Commercial and Government 
Entity (CAGE) code; or  
 Search SAM.gov using an exclusion search term 
at https://www.sam.gov/SAM/pages/public/searchRecords/advancedPIRSea
rch.jsf   

17. Q: What is the long-term retention requirement to keep the records for these projects?  
A: In accordance with the HCD Grants Administration Manual records must be 
maintained for a period of five years after grant closeout.   

18. Q: What contracts must be posted on the local’s website?  
A: It is recommended that all prime consultant or construction contracts are posted 
to the website. Subrecipients will be required to provide a summary of 
procurements and contracts, and their status, to HCD as part of project reporting.  

19. Q: Can cost be an evaluation factor in A&E procurements over $250K?  

https://files.hudexchange.info/resources/documents/CDBG-DR-Procurement-Example-Procurement-Checklist.docx#:%7E:text=%20%20%20Author%20%20%20Jennie%20Vertrees,Last%20modified%20by%20%20%20McNutt%2C%20Stephanie%20
https://files.hudexchange.info/resources/documents/CDBG-DR-Procurement-Example-Procurement-Checklist.docx#:%7E:text=%20%20%20Author%20%20%20Jennie%20Vertrees,Last%20modified%20by%20%20%20McNutt%2C%20Stephanie%20
https://www.sam.gov/SAM/pages/public/searchRecords/advancedPIRSearch.jsf
https://www.sam.gov/SAM/pages/public/searchRecords/advancedPIRSearch.jsf
https://www.hcd.ca.gov/community-development/disaster-recovery-programs/cdbg-dr/cdbg-dr-2017/docs/dr-gam-v7rev.08-06-20.pdf
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A: Yes, it can be, but it doesn’t have to be.  Subrecipients are required to complete 
an ICE and cost reasonableness analysis on RFQ procurements whether or 
not price was considered.   
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